Още по темата

 

"Когато публиката вика 'Роджър', аз чувам 'Новак'", заяви шампионът от тазгодишното издание на тенис турнира "Уимбълдън" Новак Джокович след победата си със 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) срещу Роджър Федерер на финала. 

Странно твърдение, безспорно, но коментарът на сръбския тенисист беше изцяло подкрепен от играта му в най-важните точки във финала, който беше най-дълъг в 133-годишната история на турнира.

"Наистина звучи странно, но казвам истината. Опитвам да убедя самия себе си, че се случва точно това. Пък и имената са си близки. Роджър и Новак", каза през смях Джокович на пресконференцията след края на мача. Той подкрепи тези думи по-рано, след като спаси два мачбола и редица други ключови разигравания, докато 15-те хиляди по трибуните подкрепяха основно швейцарската легенда на тениса.

"Това беше най-изтощителният физически и психически мач, в който някога съм играл. Обещах си само едно нещо, когато излизах на корта - да остана спокоен и съсредоточен, защото ми беше ясно каква ще бъде атмосферата", продължи сърбинът.

"В по-голямата част от мача се защитавах. Роджър диктуваше играта, а аз просто се опитвах да се боря и да търся начин да изляза от ситуациите, които са ключови в мача. Точно това се и случи. Да, можех да играя и по-добре, но пък показах психическа устойчивост. Това ме спаси на няколко пъти, позволи ми да печеля разигравания за мача и да се връщам в него", добави Джокович.

"Ако искаш да спечелиш 5-часов мач, трябва да не сваляш нивото и за секунда. От това произлиза факторът 'издръжливост'. Самочувствието също е много важно. Трябва да не спираш да си напомняш, че си в този мач с причина и че си по-добър от съперника", каза още той.

Джокович вече има 16 титли от турнири за Големия шлем. Федерер е с 20, а Рафаел Надал е с 18.

"Доближавам се, но и те продължават да печелят титли. Заедно с тях си помагаме да израстваме, да се развиваме и да продължаваме да играем тенис на високо ниво. Те двамата творят история и това ме мотивира да ги следвам, да постигна дори повече", заяви Джокович.

"Дали ще го направя, или не, не мога да ви кажа. Освен тенисист, аз също така съм баща и съпруг. Трябва да има баланс", завърши сърбинът.