Дни преди старта на Световното първенство по футбол в Русия, статистическата компания CIES Football Observatory изчисли, че Франция е най-скъпият национален отбор.

Цената на отбора на петлите е 1.41 милиарда евро, а след тях се нареждат Англия с 1.39 милиарда и Бразилия с 1.27 милиарда. Оценката е на базата на вероятната цена, която биха платили клубове за играч, както и други променливи като възрастта и продължителността на договора на съответния футболист.

Във френския отбор най-скъп е Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен), чиято трансферна стойност е 13 процента от общата стойност на тима.

Очакваната трансферна стойност на всички играчи, участващи на Мондиал 2018, е 12,6 милиарда евро. В дъното на класацията са три неевропейски страни, в които почти няма играчи с договори с отборите от най-силните първенства: това са Панама, Саудитска Арабия и Иран. Световното първенство вероятно ще позволи на някои от тях да бъдат забелязани от богатите отбори.

Следват Испания с 965 милиона евро обща стойност, Арженитна е на 5-о място с 925 и Лионел Меси, който е 20 процента от отбора като трансферна значимост. Герлмания (6-о място с 895 милиона), Белгия (7-а с 835), Португалия с 656 милиона и 16 % за Кристиано Роналдо, допълват топ 8. До края на първата 10-ка са Уругвай и Хърватия съответно с 529 милиона и Хърватия с 416.