Гарет Саутгейт също не можеше да скрие разочарованието си от загубата на полуфинала на Мондиала, но и отчете, че и това постижение не е малко. 

„За кратко време изминахме страшно дълъг път. Въпросът бе докъде вярваме, че можем да стигнем. Тази вечер не успяхме, но това ще ни направи по-силни. Естествено, че има позитивни неща, но сега е много трудно. Бяхме наистина страшно близо до нещо, което в началото на турнира никой не вярваше, че е възможно“ заяви Саутгейт. 

„Дадохме всичко от себе си и не мисля, че можехме да направим нещо повече през тези 6-7 седмици. Просто трябваше да бъдем по-спокойни и концентрирани в двубоя. В един момент започнахме да играем с дълги топки и се поставихме под напрежение, което не бе добре“ добави той. 

„През първото полувреме се справихме на ниво и имахме положения. Трябваше ни обаче втори гол. След тяхното попадение допуснахме емоционален срив и изпуснахме нещата от контрол като на практикта спряхме да играем за 20 минути. В продълженията си върнахме увереността, но ни вкараха отново. Просто в такива мачове трябва да използваш добрите си периоди“. 
 
„Естествено, че знаехме, че отборът няма опит и нещата могат да се подобрят само с натрупване на мачове. За сравнение Модрич и Ракитич са играли в големи мачове за тях. Аз обаче се гордея от момчетата и реакцията на феновете е показателна. Поздравления обаче за Хърватия, защото те преминаха през три много трудни сблъсъка и имат страхотни играчи“ каза още Саутгейт.