Още по темата

 

Големият въпрос - Лионел Меси или Кристиано Роналдо е по-добър, получи своя отговор. И той е в полза на аржентинеца от "Барселона".

Учени от университета в Льовен, Белгия, в съдействие с холандска компания за събиране на данни, разработиха програма, която определя коефициента на полезно действие на един футболист. Оказва се, че Лионел Меси е нещо като феномен и има резултат от 1,21. "Вечният му враг" Кристиано Роналдо също е с високи показатели, но не чак толкова - 0,61.

Как обаче се изчислява този коефициент, който може да прекрати големия футболен спор в последните години? Професор Джеси Дейвис разяснява, че не става дума само за голове и асистенции.

"Средно 1600 действия се оценяват на мач. Нашият модел вижда всяко действие: пасове, изстрели, дрибъл...и изчислява стойностите. Именно с всички тези данни програмата анализира кои действия на даден играч носят полза за отбора", разкрива той.

Програмата е анализирала представянето на Меси и Роналдо от сезон 2013/14 до 2017/18 в испанското първенство. Не са взети предвид данни от европейските клубни турнири, приятелските срещи и мачовете с националните отбори.

"Някои футболисти извършват много действия, но не с толкова висока стойност. Такъв например е случаят с Пол Погба. Други футболисти отправят повече удари, като Хари Кейн, Мохамед Салах и Кристиано Роналдо, но те отстъпват в другите показатели. Случаят с Лионел Меси е различен. Аржентинецът е изключителен. Той има много висок коефициент на полезно действие на терена", допълва Дейвис.

Считаният за наследник на Роналдо в "Реал" Мадрид Еден Азар се доближава до португалеца като показатели. Двамата обаче имат различен стил на игра, обясняват от университета. 

"Азар е добър трансфер, но няма да замени напълно Роналдо. Кристиано е класически голмайстор. Коефициентът му се вдига от неговите попадения. Азар взима повече участие в играта като цяло", заявява Дейвис, цитиран от bTV.